Welcome Guest ( Login | Register )



All times are UTC - 7 hours [ DST ]



Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Communication between TxA and Siemens LOGO (and S7-1200)
PostPosted: Fri Mar 22, 2013 6:27 am 

Joined: Wed Jan 16, 2013 3:18 am
Posts: 13

Offline
Hello!

I work for Beijer distributor in Greece.

A customer tries to communicate the iX TxA with a Siemens LOGO controller, as well as with a S7-1200, via the S7IsoTcp driver.

For the first case he set the “system” to “S7-200”, the “Link” to “PG” and the other settings according to Beijer help file. Unfortunately, the communication did not established. Are there any other points to pay attention? Are there any settings that he must modify at the controller side?

For the second case, he set the “system” to “S7-300/400/1200”. The “Link” must be set to “PG” or to “OP”? Are there any settings that he must change at the PLC side?

Best regards,

Nikos

_________________
Best Regards,
Nikos X


 Profile  
 
 Post subject: Re: Communication between TxA and Siemens LOGO (and S7-1200)
PostPosted: Fri Mar 22, 2013 8:10 am 

Joined: Tue Mar 13, 2012 9:53 am
Posts: 824

Offline
Hi Nikos,

The link type is how you connect the Panel to the PLC. The link type of the connection, PG (programming device) and OP (operator panel) can be used.

You should make sure that you can ping the PLC and the HMI from the same computer.

Siemens should be able to tell you whether or not the LOGO PLC provides the same protocol support as the S7-1200. There are many add-on modules for PLC's and each module supports a different protocol. It is therefore best to check with Siemens and make sure that the module you are using to connect the HMI to the PLC supports the protocol you wish to use.

_________________
Best Regards,
Mark Monroe

Beijer Electronics, Inc. | Applications Engineer


 Profile  
 
 Post subject: Re: Communication between TxA and Siemens LOGO (and S7-1200)
PostPosted: Tue Mar 26, 2013 12:32 am 

Joined: Wed Jan 16, 2013 3:18 am
Posts: 13

Offline
Thank you Mark,

I'll forward your answer to our customer.

_________________
Best Regards,
Nikos X


 Profile  
 
 Post subject: Communication between TxA and Siemens S7-300
PostPosted: Thu Mar 28, 2013 6:05 am 

Joined: Wed Mar 27, 2013 1:55 pm
Posts: 7

Offline
I encountered a roadblock establishing ISO-on-TCP connection between Siemens 315-2 PN/DP and T10A using the S7ISOTCP driver over Ethernet.

I was looking forward to exchange data between the Siemens 315-2 PN/DP and the T10A using S7ISOTCP driver, since the iX Dev. 2.0 Helpfile
suggested that once the Siemens PLC Project Symbolic definition has been imported, data access would take place by simply referencing the symbolic name (Mx.y, MWx, Ix.y, Qx.y, etc.), that seemed very appealing.

I confirmed that the Siemens 315-2 PN/DP in fact supports ISO-on-TCP. But apparently not in a fashion a Siemens communication processor (CP) would.
Siemens literature states that ISO-on-TCP cannot be configured with the NetPro application (as for CPs) for any of the CPU with integrated ProfiNet but instead is realized by calling communication blocks FB65 "TCON", FB66 'TDISCON", FB63 "TSEND" and FB64 "TRCV". That wouldn't be so bad since the Open communication (OC) Wizard will help to setup the necessary data block (DB) to establish the connection.

What concerns me is that this method communicates a pre-programmed amount of data stored in intermediate (user-defined) send- and receive data blocks. It appears that I cannot access variables (in the PLC) based on the symbolic name any longer. Currently, I have no clue how to reference / address the data in the T10A using this method.

1. How would you propose to connect a Siemens S7 to a T10A using S7ISOTCP driver over Ethernet to allow access to data in the way described in the iX Dev. helpfile ?
2. Could you make a recommendation how I could get the T10A connected to the 315-2 PN/DP allowing access to data in the way described in the iX Dev. helpfile ?
3. If I am stuck using FBs exchanging discrete amount of data, how would I map / address that data in my iX project ?

Thanks in advance for your support.


 Profile  
 
 Post subject: Re: Communication between TxA and Siemens LOGO (and S7-1200)
PostPosted: Tue Apr 02, 2013 7:58 am 

Joined: Tue Mar 13, 2012 9:53 am
Posts: 824

Offline
From the iX Developers:

--------------------
According to the Siemens website:
The 315-2PN/DP CPU supports ISO-on-TCP protocol from firmware version 2.5 and higher:
(Embedded image moved to file: pic06334.gif)

So there should be no need of configuring FB:s to exchange the data, using symbolic names is not a problem with those PLC (just make sure to use absolute addressing in the source files in the CPU project).

Attachment:
pic06334.gif
pic06334.gif [ 60.73 KiB | Viewed 9766 times ]

_________________
Best Regards,
Mark Monroe

Beijer Electronics, Inc. | Applications Engineer


 Profile  
 
 Post subject: Re: Communication between TxA and Siemens LOGO (and S7-1200)
PostPosted: Tue May 07, 2013 1:32 am 

Joined: Wed Jun 27, 2012 1:17 am
Posts: 73
Location: CZ

Offline
Hello

This could help you.

http://www.beijerelectronics.cz/aktuali ... m-t4a.html

http://www.blaja.cz/hmi-scada/touch-pan ... -1200.html

JohnCZ


 Profile  
 
 Post subject: Re: Communication between TxA and Siemens LOGO (and S7-1200)
PostPosted: Thu Jun 13, 2013 5:06 am 

Joined: Wed Mar 27, 2013 1:55 pm
Posts: 7

Offline
Thanks everyone,
I just wanted to report that the ISOonTCP works flawlessly and without any special configuration in the Siemens 315-2PN PLC, besides setting the IP address and obviously selecting the Siemens ISOonTCP drive in the T10A panel.

Thanks again
Jan


 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC - 7 hours [ DST ]


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: